18 februarie 2016

XVIII. INSCRIPȚIILE ÎN LIMBA TRACĂ DE PE TĂBLIȚELE DE LA HÂNDREȘTI

XVIII.1. TĂBLIȚELE DE LA HÂNDREȘTI

Satul Hândrești din comuna Oțeleni este o localitate situată în partea de sud-vest a județului Iași din România, devenită celebră după descoperirile arheologice din anul 2012 ale prof. Mihai Vasilencu.
Potențialul arheologic al satului a fost relevat încă din perioada interbelică, atunci când învățătorul școlii din Hândrești, Dumitru Atudorei a descoperit cinci așezări neolitice. Acestea au fost identificate în ziua de 28 septembrie 1927 de o comisie condusă de prof. dr. I. Andriescu, directorul Muzeului Național de Antichități din București.
Dl. prof. Mihai Vasilencu a găsit în septembrie 2012, în urma cercetării la fața solului, alte 15 așezări datând din neolitic până în perioada La Tene dacică, toate situate pe o suprafață mare, cu o lungime maximă de 6 km.
Artefactele găsite sunt constituite din instrumente de tipul lamelor de silex, topoarelor din silex, topoarelor din piatră cu perforație (de tip ciocan), capete de măciucă, vârfuri de lance, săgeți, râșnițe, dar și ceramică aparținând culturii Cucuteni, mici statuete zoomorfe sau antropomorfe, etc. (fig. 1, fig. 2 și fig. 3)

Fig. 1 - Ceramică tip Cucuteni găsită la Hândrești
Fig. 2 - Statuete zoomorfe tip Cucuteni găsite la Hândrești
Fig. 3 - Diverse obiecte din silex și piatră expuse în muzeul școlii din Hândrești

Cele mai interesante piese descoperite la Hândrești sunt două tăblițe din lut, de mici dimensiuni (circa 4 cm x 3 cm) prezentate mai jos în fig. 4. Ele sunt inscripționate pe o față și sunt expuse în prezent în muzeul școlii din sat.


Fig. 4 - Tăblițele din lut de la Hândrești - 5000 î.e.n.

Cele două tăblițe din lut nu sunt datate, însă se presupune că au o vechime foarte mare (5000 î.e.n.) estimată pe baza artefactelor găsite alături, respectiv a instrumente din silex și piatră, precum și a semnelor inscripționate pe ele, ce seamănă mult cu scrierea Turdaș - Vinca de pe Tăblițele de la Tărtăria. 

XVIII.2. DESCIFRAREA INSCRIPȚIILOR DE PE TĂBLIȚELE DE LA HÂNDREȘTI.


Pentru descifrarea mesajelor inscripționate pe Tăblițele de la Hândrești vom utiliza sistemul silabic trac, prezentat în fig. 5 și utilizat în postările anterioare pe acest blog la descifrarea altor inscripții din România, Grecia, Bulgaria, Turcia, etc.
Fig. 5 - Sistemul silabic (silabar) trac 

Vom citi textul inscripționat pe fiecare tăbliță pornind de la caracterul din centru și rotind tăblița de la dreapta la stânga, conform săgeților albastre din fig. 6


Fig. 6 - Sensul de citire și silabele trace obținute 

Utilizând sistemul silabic trac vom transcrie  mesajele inscripționate pe tăblițe și avem:

Tăblița pătrată 1: E - PO - RO - KO - ZI - SA - NI - TE
Tăblița dreptunghiulară 2: TA - KI - DA - DO - ZO - SU - TE - MO 

Cu aceste silabe formăm cuvintele trace:
E POROKO ZISA NI TE.
TAKI DA DOZOSU TEMO.

În limba română avem:
1. E PORUNCA ZISĂ (DE) NOI (CĂTRE) TINE.
2. TACI (ȘI) DĂ DOSUL (ÎNTOARCE-TE ȘI FUGI) (DACĂ) (TE) TEMI
    sau TACI, DACĂ ȚI-E FRICĂ!
Referințe:
1. http://romania-nestiuta.webnode.ro/news/fascinanta-cultura-cucuteni/
2. https://ro.wikipedia.org/wiki/H%C3%A2ndre%C8%99ti,_Ia%C8%99i
3. http://rdcnroman.blogspot.ro/2014/05/tablitele-de-la-handresti-oteleni.html
4.http://www.ziare.com/magazin/arheologie/tablite-cu-inscriptii-misterioase-descoperite-la-iasi-1192138

2 comentarii:

  1. traci si sciti sunt denumiri generice. Populatia provine din cucutenieni si sunt pelasgi/celti. Aceasi populatie ariana ce a populat europa dupa dezghet si Asia Mica. Limba vorbita de geti este pelasga/celta veche ei insusi sunt o mladita celta. Exista dictionar de celta veche ce sta la baza constituirii latinei. Noi utilizam si azi jumate de cuvinte din acest dictionar vechi, in forma celta. realitatea este ca asazisele limbi latine/romanice sunt de fapt celte. latina este doar un jargon vorbit la Roma de aceea a si disparut.

    RăspundețiȘtergere
  2. A DOUA LITERA DE PE PRIMA TABLITA DE JOS ESTE R

    RăspundețiȘtergere